De Energy Observer in Amsterdam.

De Energy Observer deed tot en met 14 april Amsterdam aan. Deze zeegaande catamaran vaart volledig schoon, zonder uitstoot en heeft waterstof als brandstof. Met het systeem aan boord kan door middel van elektrolyse waterstof uit zeewater worden gemaakt.
De Energy Observer is een varend laboratorium, waarmee de bruikbaarheid van waterstof als brandstof in de praktijk wordt aangetoond. Tevens moet het project de bewustwording rond alternatieve energie vergroten. Er worden documentaires gemaakt en er worden presentaties gegeven in de havens die worden aangedaan.
Er zijn ook andere alternatieve stroombronnen aan boord. Het dek en opbouw zijn geheel belegd met zonnepanelen. De schroeven kunnen onder zeil de accu’s voeden.

Het schip is in 2017 vanuit het Franse St. Malo vertrokken voor een zes jaar durende reis rond de wereld. Na een rondreis in het Middellandse Zee-gebied gaat het nu via Noord-Europa en Rusland richting Spitsbergen en de Noordelijke IJszee.
In Amsterdam krijgt het schip twee trimbare en reefbare vleugelzeilen, Oceanwings genaamd. Zo kan windkracht worden benut en is nog minder energie nodig voor de voortgang.

In de afgelopen 16 maanden heeft de Energy Observer in 1496 bedrijfsuren in totaal 488 kilo waterstof geproduceerd, dat tijdens de vaart tot 60% van de benodigde energie heeft geleverd. De resterende 40% was zonne-energie. Vastgesteld is dat bij een gelijk gewicht met waterstof 7,3 keer meer energie kan worden opgeslagen dan met accu’s.

Het project is een initiatief van oud-koopvaardij officier en zeezeiler Victorien Erussard – nu schipper – en onderzoeker/filmer Jerome Delafosse, thans expeditieleider.

www.energy-observer.org/en/