SeaXplorer 60, nieuwste expeditiejacht Damen Yachting

Damen Yachting is begonnen met de bouw van een nieuw expeditiejacht, de SeaXplorer 60. Het schip, dat een hybride voortstuwing krijgt, wordt geheel gebouwd bij de werf van Damen in het Turkse Antalya. De levering is voorzien in 2024.

Rose Damen, directeur van Damen Yachting: “Sinds de introductie van ons SeaXplorer-concept in 2015 hebben we een gevestigde naam op het gebied van luxe expeditiejachten. We verwachten dat nog meer eigenaren de autonomie, veiligheid en flexibiliteit willen die de SeaXplorer biedt. Daarom hebben we besloten om de SeaXplorer 60 op basis van speculatie te bouwen, voor snelle levering in 2024.”

Crossover
Het nieuwe SeaXplorer-ontwerp is een innovatieve crossover van jachtbouwer Amels en de knowhow van de scheepsbouwers van Damen. Met een brutotonnage van 1.160 biedt het expeditiejacht veel ruimte voor grote luxe interieurs en veel mogelijkheden voor expedities, inclusief uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor tropische, polaire en allerlei avonturen daartussenin. Wanneer het 150 vierkante meter grote helikopterdek niet wordt gebruikt voor helikopteroperaties, kan het als partydek dienen voor het ontvangen van maximaal 100 gasten of als een half basketbalveld. Voor twaalf gasten zijn zes hutten beschikbaar. Gerekend is met eenb 16-koppige bemanning, plus een kapitein.
Onder het helikopterdek bevindt zich een flexibele configuratie voor tenders tot 10,5 meter lengte, een duikbootje, sneeuwscooters, jetski’s of zeilboten. De overdekte buitenruimte van in totaal 195 vierkante meter heeft veelzijdige mogelijkheden: als lounge en bar, duikdek, fitness- en wellnesszone of zelfs een skihut, dit naar wens van de koper.

Expeditie-ervaring
Azure Yacht Design ontwierp het exterieur. Samen met haar operationele ontwerppartner Eyos Expeditions heeft Damen Yachting de SeaXplorer ontworpen met expeditie-ervaring uit het veld. Het jacht heeft een hybride voortstuwing met batterijbanken, een volledig gecertificeerd helikopterdek, Ice Class- en IMO Polar Code-conforme techniek. Het schip kan tot 30 dagen autonoom varen, zonder dat een haven aangelopen behoeft te worden.

Voor het luxe interieur maakte ontwerper Jonny Horsfield en zijn team in Londen bij H2 Design een ​​concept op maat. “Een heldere ontwerptaal met een rijk, gedurfd palet en een gebruik van hout in warme tinten. Materialen en rondingen creëren een rustgevende sfeer en behouden de verbinding met de oceaan die prominent aanwezig is in het ontwerp van het jacht”, aldus Damen Yachting.

De eerste SeaXplorer, de 62 meter lange Anawa, kwam in 2020 in de vaart, in datzelfde jaar gevolgd door La Datcha van 77 meter. Dit laatstgenoemde expeditiejacht won begin september bij de World Superyacht Awards een Neptune in de categorie waterverplaatsende jachten van 1.600 tot 2.999 GT. Een op maat gemaakte SeaXplorer van 58 meter wordt in 2022 aan haar eigenaar opgeleverd.

www.damenyachting.com/yacht/seaxplorer-60/