Steeler bouwt ‘groen’ e-jacht en snelle tender

De 'North LatEtude' wordt voor een Noorse opdrachtgever gebouwd.

Samen met toeleveranciers en ontwerpbureau Vripack heeft Steeler Yachts uit Steenwijk een 18 meter stalen motorjacht met elektrische voortstuwing ontwikkeld. Een Noorse klant heeft groen licht gegeven voor de bouw van de ‘North LatEtude’.
Het elektrische systeem is ontworpen door Hydrosta uit Zwartsluis. De voortstuwing wordt geleverd door een watergekoelde elektromotor met permanente magneet van 184 kW, gevoed door Li-ion-accu’s. Een pm-elektromotor heeft een hoog rendement van ruim 90 procent, een hoog koppel – zelfs bij een laag toerental – en is compact van afmeting door het ontbreken van tandwielenkasten en frequentieregelaars.
Een 75 kW generator met variabele snelheid springt bij als lange afstanden worden gevaren. Volgens de werf is de efficiency van het voortstuwingssysteem superieur vergeleken met een dieselmotor als hoofdaandrijving, ook als de generator loopt. Bij classificatiebureau DNV GL is goedkeuring aangevraagd voor het systeem.

Het  jacht heeft drie dekken. Het hoofd- en bovendek zijn geheel gelijkvloers. Technische specificaties zijn nog niet vrijgegeven.


Snelle tender
Steeler heeft voorts een opdracht in de wacht gesleept voor de bouw van een 9 meter lange tender voor een superjacht in aanbouw. Het ontwerp is van Azure Yacht Design; naval architecture Studio Delta. Voor de voortstuwing zorgt een 270 pk Mercruiser turbodiesel.
De tender, waarmee 14 personen vervoerd kunnen worden, heeft als bijzonderheid dat de complete opbouw -zijramen, front screen en bimini- ingeklapt kan worden, zodat de boot  in de garage van het moederschip past.

www.steeleryachts.com