Steeler NG 65 S Powerboat of the Year 2019

De winnende NG 65 S van Steeler Yachts

De Steeler NG 65 S van Steeler Yachts is bij de opening van de watersportbeurs Boot Düsseldorf gekozen tot Powerboat of the Year 2019 in de categorie ‘waterverplaatsers’. Behalve Steeler waren ook Linssen (Grand Sturdy 45.0 Sedan) en Holtermann (53 Commander) genomineerd en de Duitse werf Mazarin German Yachts, die de Silent 55 in China produceert.

De jury van redacteuren van acht Europese watersportmagazines roemden de inventiviteit van Steeler Yachts: “It proves that it is also possible to build modern, smart steel boats for the disabled. It is equipped with everything that disabled people need to cope with life on board. Clear lines, no frills, exquisite finish – the Steeler NG 65 S meets all of these requirements.”

Voor invalide
De 19,5 meter lange en 5,95 meter brede NG 65 S-line ‘Li-Janne’ is het grootste schip dat de Friese werf tot dusverre heeft gebouwd. De ‘Li-Janne’ is geheel ontwikkeld rondom de eisen voor de gelijknamige invalide dochter van de eigenaren uit Urk. De uitschuifbare rolstoeltransfer, die aan zowel bakboord als stuurboord gebruikt kan worden, zorgt voor toegang tot het schip en de hydraulische lift midscheeps zorgt voor toegang naar de slaapkamer, die tevens voorzien is van de benodigde medische- en verzorgingsapparatuur. Het volledig stalen schip is voorzien van een Magnus Master stabilisatiesysteem van DMS Holland. Twee Cummins QSB 6,7 diesels van elk 305 pk geven het schip een topsnelheid van 13 knopen; kruissnelheid 8 knopen.

Powerboat Awards
Op de openingsavond van Boot Düsseldorf werden verder European Powerboat of the Year awards uitgereikt, in vier lengtecategorieën:
Tot 25 voet: Nordkapp Noblesse 660
25-35 voet: Nimbus Weekender 9 outboard
35-45 voet: Cranchi Crossover T36
Vanaf 45 voet: Antonio D46 Open

Zeilboot van het jaar

De awards voor de zeilboten, European Yacht of the Year 2019, werden ook op de openingsavond uitgereikt. Hier werd de jury gevormd door redacteuren van twaalf Europese watersportbladen, waaronder de Waterkampioen van de ANWB.
De winnaars in de categorieën:
Family Cruiser – Oceanis 46.1
Performance Cruiser – Arcona 435.
Luxury Cruiser -Sunbeam 46.1
Multihulls – Astréa 42.
Special Yachts – Lite XP. In deze laatste categorie vielen de Nederlandse Aira 22, een open zeilboot die is ontwikkeld door ontwerpbureau Simonis Voogd voor Aira Boats uit Sneek, en de Saffier SE37 Lounge van de gebroeders Hennevanger buiten de boot.

Prijs Carolijn Brouwer
De Seamaster-Award was voor de Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer, die alle etappes meevoer in de 2018 Volvo Ocean Race met het winnende team Dongfeng. De jury, met o.a. de hoofdredacteuren van de magazines Boote, Boote Exclusiv, Yacht en Surf, voorgezeten door uitgever Konrad Delius van Delius Klasing Verlag en beursdirecteur  Petros Michelidakis, typeerden de 45-jarige Brouwer als ‘who is smart as she is ambitious’.