De nieuwe Stratos Dutch Built 50. Beeld: SY

Stratos introduceert een nieuw model: de Dutch Built 50. Een modern, snel, zeewaardig motorjacht. Hiermee betreedt Stratos een ander en nieuw segment in de schepen van 50 voet.
Merk en model zijn bedacht door Bas Lengers, topman van Lengers Yachts dat eerder dit jaar de werf van Leen Schaap in Lelystad overnam, waar ook nieuwbouw zal plaatsvinden. Lengers had naar eigen zeggen altijd al de droom om een eigen schip op de markt te brengen. Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring gegoten in Stratos 50. “Ik vond dat een stoer en robuust schip ontbrak dat écht zeewaardig is en gebouwd is op superjacht-niveau. Een schip waarmee je in alle weersomstandigheden eropuit kunt, een SUV te water.”

De ideeën en inspiratie van Lengers zijn uitgevoerd door jachtontwerper Bernd Weel, terwijl bureau Sea Level de scheepskundige berekeningen en enginering verzorgde.
Jeroen van der Knaap van Sea Level: “Ik ben erg enthousiast over dit project, speciaal omdat de engineering nog verder gaat dan de superjacht standaarden van dit moment. Om de Stratos DB 50 zo sterk en stijf mogelijk te maken is een speciale grid ontworpen, wat uniek is voor een schip van dit formaat. Voor de romp is gebruik gemaakt van extra dikke high-end composiet sandwich materialen. De opbouw is gemaakt van lichtgewicht carbon. Daardoor ligt het zwaartepunt laag, wat ten goede komt aan de stabiliteit en unieke vaareigenschappen. De extreem hoogwaardige bouw heeft geresulteerd in een schip met CE klasse A.”
“Stratos is voor wie het beste van het beste wil”, aldus Lengers. “Ook op het gebied van service zullen we het maximale bieden: de klant wordt volledig ontzorgd.”
Het jacht is, zoals Lengers het noemt, ‘built to perfection’: “Aan werkelijk ieder detail is gedacht, ieder aspect is volledig uitgewerkt, zonder concessies. Stratos doet niet aan massaproductie, de bouw blijft beperkt tot een gelimiteerd aantal op jaarbasis. Er is geen tijdsdruk. Alle jachten worden tot in perfectie gebouwd. Met als resultaat finest yachts of their class.”

Technische specificaties Stratos DB 50
Lengte over alles: 14,66 m. Breedte: 4,45 m. Diepgang: 1,28 m. Rompmateriaal: vinylester; composiet sandwich. Opbouw: carbon. Motor: 2 x volvo Penta D6 IPS650. Optie: 2 x D8 IPS800. Topsnelheid: ca. 36 knopen. Brandstoftank: 2100 l. Water: 500 l. Zwartwater: 150 l. Grijswater: 50 l. CE-klasse: A.

www.stratosyacht.com