Sturiër werf lanceert nieuwe modellen

Sturiër Yachts in Stavoren voegt een nieuwe lijn toe aan de bestaande modellenreeks. Het gaat om de Sturiër Dutchman Explorer, kortweg DME. Een stoer trawlerjacht voor de langere afstand, met kenmerkende lijnen, een rechte boeg en een riante flybridge. Het is ontworpen door René van der Velden in nauwe samenwerking met de werf, die dit jaar 100 jaar bestaat.

“Dit is een internationaal schip”, aldus directeur Auke van der Werff, “we mikken hiermee op een andere markt; voor de klant die ook in vaargebieden buiten Noordwest Europa vaart.” Er zijn drie varianten: 60, 70 en 80 voet, zowel waterverplaatsers als halfglijders. Ze worden dubbelschroefs geleverd met standaard Volvo Penta motoren. Een enkelschroef uitvoering met hybride voortstuwing is ook mogelijk. Het tekenwerk is klaar en het eerste schip, een 60 voeter, is volgens Van der Werff al verkocht. De werf heeft overigens meer orders: er zijn momenteel vier exemplaren van de nieuw ontwikkelde Sturier OC 565 in aanbouw.

Dit jaar viert de werf het 100-jarig bestaan. In 1918 nam grootvader Auke van der Werff een houtbouwwerf over waar onder meer Staverse Jollen werden gebouwd en schakelde over op staalbouw. Na de oorlog begon de Scheepbouwwerf Stavoren ook recreatievaartuigen te bouwen. Met de Staverse Kotter als groot succesnummer. Sinds 1996 is kleinzoon Auke eigenaar en hij richt zich onder de naam Sturiër Yachts volledig op de nieuwbouw en het onderhoud van jachten.

www.sturieryachts.nl