Super-Neptune voor Faith van Feadship: motorjacht van het jaar

De ‘Oscars’ van de internationale jachtbouwindustrie, de World Superyacht Awards 2018, zijn zaterdag 19 mei uitgereikt in Florence. Nederlandse werven sleepten maar liefst zeven Neptunes in de wacht, waarvan er vier voor Feadship waren; de andere voor Amels, Mulder en Damen. Overall winnaar, motorjacht van het jaar, werd de door Feadship gebouwde Faith.

De 96,55 meter lange Faith werd in november 2016 opgeleverd, maar onderging na een eerste vaarseizoen in Makkum een reeks aanpassingen, zodat het in maart 2018 weer het ruime sop kon kiezen. De jury prijst onder meer de spectaculaire toepassing van glas, zoals in het 2,5 meter diepe en bijna 9 meter lange zwembad op het hoofddek, dat is voorzien van een gebogen glazen bodem, bestaande uit vijf gelamineerde lagen. Het superjacht is ‘een combinatie van elegantie, stijl en de hoogste kwaliteit design en constructie’, aldus de jury. De Faith is ontworpen door de Britse design studio RWD, waarbij  Feadship De Voogt Naval Architects de naval architecture voor rekening nam. Het interieur is ontworpen door Chahan Interior Design.
Oceanco was met de 88,5 m Barbara en de 110 m Jubilee en Amels met de 83 m Here Comes the Sun dichtbij de titel Motorjacht van het jaar.

Feadship viel verder in de prijzen met het 35 meter lange motorjacht Letani (Semi-Displacement or Planing Two Deck Motor Yachts 30m to 34.9m).

Een Neptune was er voor Vitters met het 32,6 meter lange zeiljacht Ribelle (Sailing Yachts 30 – 49.9 m). Het 43,6 meter J-class zeiljacht Svea van Vitters kreeg bovendien een eervolle vermelding met de Judges’ Commendation. In de categorie Sailing Yachts 50m and Above kwam Royal Huisman met de 58 meter Ngoni dichtbij een award.

Mulder Shipyard won een Neptune met het waterverplaatsende 36 meter motorjacht Delta One (Displacement Motor Yachts Below 500GT).

Damen scoorde een Neptune in de nieuwe categorie Support Vessels met de 69 meter lange Game Changer. De 55 meter lange New Frontiers werd tweede.

Heesen was met de 46,7 m Book Ends en de 49,8 m Home dichtbij een award in de categorie – Displacement Motor Yachts Below 500GT, 40m and Above.

Bij de categorie Displacement Motor Yachts Between 500GT and 1,999GT was het een strijd tussen Nederlandse werven, met de 55 m Laurentia van Heesen en twee jachten van Amels (74 m New Secret en de 55 m Lili). De 73,5 m Hasna van Feadship ging echter met de Neptune aan de haal.

De World Superyacht Awards show werd voor de dertiende keer georganiseerd door Boat International Media.

www.boatinternational.com