Technology Award voor Hull Vane in Fort Lauderdale

Een U-vormige uitvoering van de Hull Vane, een Nederlandse vinding die is onderscheiden in Fort Lauderdale.

De Hull Vane, een vinding van Piet van Oossanen, heeft op de Fort Lauderdale International Boat Show (FLIBS) de Technology Award van de International Superyacht Society gewonnen. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een innovatie die een impact heeft gehad op de jachtindustrie.

De jury, die de award unaniem toekende, was onder de indruk van de Hull Vane door de eenvoud van het systeem en het feit dat de effectiviteit is bewezen. De Hull Vane werd oorspronkelijk door Piet van Oossanen ontwikkeld voor de America’s Cup zeilrace en wordt nu breed toegepast op commerciële schepen, jachten en marineschepen.

De Hull Vane is een gepatenteerde draagvleugel om de prestaties van waterverplaatsende (niet-planerende) schepen te verbeteren. Kort gezegd komt het erop neer dat een onderwatervleugel de energie van de hekgolf omzet in een voortstuwende kracht. De bewezen resultaten variëren van 10 tot 29% brandstofbesparing, wat resulteert in een hogere topsnelheid en een veel groter bereik.

De Hull Vane heeft bovendien positieve neveneffecten: de demping van de scheepsbewegingen in golven, verlaging van het geluidsniveau aan boord omdat er minder motorvermogen nodig is, geringere belasting van de schroeven en een gereduceerde hekgolf.

www.hullvane.com