U-Boat Worx wint tweede Red Dot Award

U-Boat Worx uit Breda heeft met de nieuwe C-Researcher 3 duikboot een Red Dot Product Design Award in de wacht gesleept. Het is de tweede keer dat deze prestigieuze internationale onderscheiding voor hoogwaardig productdesign en kwaliteit de duikbotenbouwer ten deel valt. Vorig jaar viel de mini-sub Nemo in de prijzen.

De eerste C-Researcher 3-1140 is vorige maand geïnstalleerd aan boord van de door Damen Yachting gebouwde Game Changer. Dit is oorspronkelijk een yacht support vessel, maar de Amerikaanse wetenschapper Jonathan Rothberg liet het door Damen ombouwen tot een onderzoeksschip, dat hij gebruikt naast zijn Amels superjacht. Met deze order en tien leveringen die nog gepland staan voor dit jaar, kan U-Boat Worx zijn positie als marktleider verder versterken.

Acrylaat drukvat
De C-Researcher 3 is momenteel de diepst duikende 3-persoons onderzeeër met een volledig acrylaat drukvat. De duikboot is standaard voorzien van airconditioning en kan veilig een diepte van 1.140 meter bereiken. Het drukvat, waar de passagiers zich in bevinden, is volledig van transparant acrylaat. Door het merendeel van de systemen van de duikboot hierachter te plaatsen ontstaat het breedst mogelijke gezichtsveld, ook naar beneden. Dat biedt een indrukwekkend uitzicht voor de passagiers en tevens een goede blik op de externe uitrusting, zoals gerobotiseerde grijparmen.

Het batterijsysteem is een eigen ontwikkeling van U-Boat Worx en levert 350% meer batterijcapaciteit in vergelijking met de systemen van traditionele duikboten. Dit ruim bemeten vermogen maakt het mogelijk krachtige elektrisch thrusters toe te passen, de duiktijden te verlengen, extra lampen te monteren en de tijd die nodig is om de zeebodem te bereiken tot de helft terug te brengen.

‘Kroon op werk’
“De Red Dot Product Design Award voor het tweede opeenvolgende jaar in de wacht te slepen, is de kroon op het werk van ons bedrijf”, aldus Bert Houtman, die in 2005 U-Boat Worx oprichtte. “Deze onderscheiding versterkt de boodschap aan onze klanten dat wij producten van wereldklasse leveren. De eigenaren zijn niet alleen de eersten die tot nu toe nog onbekende plekken kunnen bereiken aan boord van de meest veelzijdige en robuuste duikboot die ooit is gebouwd, maar kunnen dit ook in stijl doen.”

De producten uit meer dan 60 landen die meedingen naar een Red Dot worden getest en beoordeeld door een internationale vakjury. Nooit eerder in het 60-jarige bestaan van de ontwerpwedstrijd hebben zo veel bedrijven en designstudio’s zich onderworpen aan de professionele beoordeling als dit jaar.

In Jachtbouw Nederland 6-2020 is een uitgebreide reportage over U-Boat Worx te lezen. Op het Engelstalige deel van JachtbouwActueel staat een samenvatting.


Technische specificaties C-Researcher 3-1140
Max. duikdiepte: 1.140 m.
Bemanning: 2 passagiers en 1 piloot
Gewicht: 8.900 kg
Duiktijd: 18 uur
Lengte: 3,90 m.
Breedte: 3,46 m.
Hoogte: 2,55 m.
Accu’s: 62 kWh
Voortstuwing:
4 X 5.5 kW thrusters
2 X 6.4 kW thrusters
Snelheid: 3 knopen

www.uboatworx.com/model/c-researcher