Vaan R4 catamaran

De Vaan R4 toercatamaran is behalve luxe ook ‘groen’. Deze 42 voets cat wordt gemaakt van circulaire materialen, waaronder gerecycled aluminium, kurk en plantaardige alternatieven voor leer.
“Pleziervaart moet snel verduurzamen, want jouw plezier kan natuurlijk niet ten koste gaan van anderen,” stelt Igor Kluin, oprichter van Vaan Yachts in Hellevoetsluis. “En dat hoeft ook helemaal niet. Door anders naar materialen en het ontwerp te kijken, kun je ook een boot circulair maken. Het is gewoon een keuze.” Kluin is fervent zeiler en is onder andere oprichter van duurzaam energiebedrijf Qurrent en medeoprichter en vicevoorzitter van De Groene Zaak, een lobbyorganisatie voor een duurzame economie.

De catamaran is ontworpen volgens circulaire principes waardoor deze vrijwel geheel gerecycled kan worden. Voor een groot deel wordt gerecycled materiaal al gebruikt bij de bouw. De rompen bijvoorbeeld worden voor meer dan 50% gebouwd van gerecycled aluminium, zoals oude raamkozijnen, verkeersborden en nummerplaten. Sommige onderdelen zullen zelfs al meer dan 75% hergebruikt materiaal bevatten. Het gerecyclede aluminium wordt in een exclusieve samenwerking met aluminiumbedrijf Hydro voor het eerst toegepast in de jachtbouw, aldus Vaan Yachts.

Het nieuwe catamaranmerk richt zich op actieve zeilers. De stuurpositie achterop de Vaan R4 geeft de stuurman veel zeilgevoel. De grote open spiegel versterkt dat. Anders dan de meeste toercats heeft de Vaan R4 geen vaste kap over de kuip. Wel kan een bimini beschutting en schaduw bieden.

In het interieur wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals een alternatief voor leer van ananasbladeren, kurk, linnen en gecertificeerd hout. Dit is niet alleen duurzamer, maar heeft geeft de R4 ook de sfeervolle, luxe uitstraling. Nienke van ’t Klooster, mede-eigenaar en interieurontwerper bij Vaan: “Wat mij opvalt is dat boten er binnen vrijwel allemaal hetzelfde uitzien. Wij hebben ons meer laten inspireren door hoteldesign en innovatieve materialen, waardoor een exclusiever gevoel ontstaat.”
Bijzonder ten slotte is ook de mogelijkheid tot pre-order. Hiertoe staat een knoop op de site.
Het demoschip wordt deze zomer gebouwd en zal naar verwachting in het najaar klaar zijn.
De Vaan R4 meet 12,80 x 7,05 m. Ontwerper Bart van der Wijk is ook bij het project betrokken.
www.vaanyachts.nl