Ambachtelijk teamwork: heet gestoomde eiken spanten worden in de juiste vorm gedrukt. Foto JdJ

Een opname van een prachtig staaltje ambachtelijke jachtbouw bij Jachtwerf de Jong in Joure. De werf bouwt een nieuwe overnaadse vlet van 7,50 meter.
Werfbaas Aaldert de Jonge licht toe: “De mannen zijn hier spanten aan het plaatsen in een vlet die in aanbouw is. De eiken spanten worden in een lange buis met kokend water een aantal uren gekookt/gestoomd. Nadat ze geruime tijd in de buis hebben gezeten, worden ze er heet uitgehaald, en moeten ze zo snel mogelijk in de ronding van de romp worden gebogen. We zien op de foto hoe Robbert Bonnema een net geplaatste spant tegen de romp drukt, terwijl Sander Swart (l) en Bas Ooms met mokers klappen geven om de spant zo goed mogelijk in vorm te krijgen. Als de spant eenmaal in de romp geklemd zit, kan hij afkoelen en blijft hij in die vorm staan. Als alle 25 spanten eenmaal de juiste vorm hebben gevonden, worden ze er weer uit gehaald om zeven keer gelakt te worden. Zo weten we zeker dat ze optimaal geconserveerd zijn. Daarna worden ze terug geplaatst en aan de romp geklonken. Daar is bij het klinken van de overnaadse gangen rekening mee gehouden: na drie klinknagels slaan een over voor een spant.”

De teakhouten romp is op z’n kop gebouwd, met behulp van hulpspanten. De kiel vorm als het ware de ruggengraat, van waaruit de gangen overnaads worden aangebracht. De buiging kan op een natuurlijke manier uit de 18 mm planken worden gehaald, die op de bouwmallen worden gebogen.
De volgende bouwfase bestaat uit het aanbrengen van de dekwegers langs de spanten, en de dekbalken. Daarna volgen het dek, potdeksel en de kuiprand.
Genoeg werk aan de winkel, want de vlet moet deze zomer in de vaart komen.
De vlet meet 7,50 x 2,50 x 0,70 meter. Kruiphoogte: 1,20 m. Gewicht: 2000 kilo. Motor: Yanmar 30 pk/22 kW.

www.jachtwerfdejong.nl