Van Twist introduceert kleinste Seakeeper

Koninklijke Van Twist (KVT) in Dordrecht vierde vorige week een feestje: het 10-jarig exclusieve importeurschap van Seakeeper voor de Benelux. Tevens werd het kleinste model van het gyrostabilisatie systeem van Seakeeper geïntroduceerd, dat geschikt is voor boten van 7-9 meter. Een 40-tal jachtbouwers en -ontwerpers was op een presentatie afgekomen, die in samenwerking met Seakeeper was georganiseerd bij KVT in Dordrecht.

Rob de Wijs van KVT: “Ik had aanvankelijk geen idee wat het was.” Foto Rens Groenendijk

Rob de Wijs, account manager Marine bij KVT: “Seakeeper is na een jarenlange ontwikkeling sinds 2008 op de markt. In 2009 zag ik op de Monaco Boat Show in de stand van Seakeeper een witte bol en had aanvankelijk geen idee wat het was, het leek op een zeemijn of iets om de was in te drogen. We legden contact met de mensen van Seakeeper en omdat we er een mooie toevoeging in zagen van onze maritieme lijn producten, werden we tien jaar geleden officieel importeur van Seakeeper.”

KVT heeft inmiddels een groot aantal Seakeepers geleverd aan Nederlandse bouwers van jachten in het hogere marktsegment, zoals Damen, Contest, Heesen, Elling, Lynx Yachts, Mulder, Sichterman, Van der Valk Shipyard, Vanquish en Zeelander. Ook voor de commerciële markt blijkt het systeem gewild, zo heeft bijvoorbeeld Sima Charters op vijf snelle serviceboten een Seakeeper geïnstalleerd. Op de KVT-bijeenkomst hadden Bruno Tideman van Tideman Boats en Richard Gramser en Erwin Hilbrands van Stormer Marine reeds tot aanschaf van een kleine Seakeeper besloten voor surveyboten die worden gebruikt voor bodemonderzoek.

Productlijn uitgebreid
De totale productlijn van Seakeeper bestaat inmiddels uit veertien gyroscopische stabilisatoren. Tien voor pleziervaartuigen (inclusief de nieuwe ‘Seakeeper 1’) en vier ‘heavy duty’-modellen voor de commerciële markt. Met de uitbreiding door drie ‘kleine’ modellen op gelijkstroom wil Seakeeper ook de markt van de motorjachten tussen zeven en twaalf meter lengte veroveren.

Tanja Lutz van Seakeeper bij het nieuwe kleinste model gyroscopische stabilisator: “Het is belangrijk om mensen te laten ervaren hoe onze stabilisatoren werken.” Foto Rens Groenendijk

Tanja Lutz, sales manager EMEA van Seakeeper: “Afgelopen jaar verkochten we 2.400 units en daarmee bereikten we in december de verkoop van de 10.000ste Seakeeper, een fantastisch aantal dat we zelf nog niet kunnen geloven. Verkopen is relatief eenvoudig, maar nog belangrijker is de service, daar zijn we goed van doordrongen. We hebben sales- en servicevestigingen in Florida en Italië, en servicehubs in Singapore en in Groot-Brittannië. Wereldwijd werken nu meer dan 200 mensen in dienst van Seakeeper.”
Praten over de technische werking van een gyroscopische stabilisator heeft volgens Lutz weinig zin. “Het is belangrijk om mensen te laten ervaren hoe onze stabilisatoren werken, dat is ook onze slogan ‘Once you feel it, you’ll never boat without it’. De demo-vloot van Seakeeper is nu wereldwijd zestien boten groot en dat aantal groeit nog verder.”

www.seakeeper.nl