Home Nieuwsberichten NIEUWBOUW Vanquish bouwt speedjacht van 35 meter

Vanquish bouwt speedjacht van 35 meter

Vanquish VQ115 can do 53 knots

Vanquish Superyachts gaat een supersnel aluminium motorjacht van ruim 35 meter lengte bouwen, de VQ115 Veloce. Met drie hekdrives, die worden aangedreven door drie MTU-Rolls-Royce 2600’s, moet de driedekker een snelheid van maar liefst 53 knopen kunnen halen.
De opdrachtgever is een ‘repeater’, die met Vanquish-oprichter Tom Steentjes veelvuldig brainstormde over de ontwikkeling van de nieuwe boot. De inzet is een langer verblijf aan boord en een breed scala aan sport- en entertainmentfaciliteiten. De eerste discussies waren gebaseerd op ontwerpconcepten voor een VQ90, maar evolueerden snel toen de eigenaar een extra hut, een speciale eethoek op het benedendek en twee garages toevoegde. Het resulterende motorjacht van 35 meter blijft volgens Vanquish volledig in overeenstemming met het merk-DNA.
De VQ115 Veloce zal worden gebouwd in een veel groter pand, van 5.000 vierkante meter, waar Vanquish Superyachts begin 2021 naartoe verhuist. Daar kunnen drie grote jachten tegelijk gebouwd worden.

Efficiënte romp
Studio Delta uit Scheveningen is verantwoordelijk voor de scheepsarchitectuur van de romp en werkt samen met het Zweedse Petestep om het comfort en de prestatieniveaus te optimaliseren en de efficiëntie met meer dan 15% te verhogen bij topsnelheden. Exterieurontwerper Guido de Groot en zijn team hebben een relatief smalle romp om hun ontwerp op te baseren. De motoren worden in trapeziumvorm geplaatst, met de middelste motor naar voren. Twee gyro-stabilisatoren zorgen voor vaarcomfort bij alle snelheden.
In het achterschip is ruimte voor een VQ16 tender. Een multifunctioneel hydraulisch platform zorgt voor gemakkelijke toegang van en naar het water via een passerelle en zwemtrap. Een VQ11 waterscooter komt in een tweede garage aan stuurboordzijde.

Gevulde orderportefeuille
Eind juni 2022 wordt de VQ115 Veloce aan de Middellandse Zee opgeleverd. Twee andere modellen van deze opvallende nieuwe lijn zullen binnenkort in productie gaan. Behalve dat ze de binnen- en buitenfaciliteiten aan hun persoonlijke voorkeuren aanpassen, kunnen eigenaren die liever niet zo extreem snel gaan, de motorconfiguratie dienovereenkomstig aanpassen.
Na onlangs de order voor een VQ80 SportFish te hebben getekend, verkeert Vanquish Superyachts in een productieve vorm, net als zusterbedrijf Vanquish Yachts, dat bezig is met de bouw van een groot aantal boten waaronder de VQ68, VQ58, VQ52, VQ50 en VQ45 in aluminium en de VQ40, VQ16 en VQ11 in composiet.

FLIB
Vanquish heeft een Amerikaanse vestiging in Pompano Beach, Florida. De werf neemt deel aan de Fort Lauderdale Boat Show (28 oktober-1 november) met een VQ58 en VQ40, het eerste model van Vanquish dat niet van aluminium, maar van composiet is gebouwd.

www.vanquish-yachts.com