Impressie van de Vanton 45 Cabin Cruiser.

In 2021 richtte architect Ton van Rutten Vanton Yachts op. Een nieuw Nederlands jachtbouwbedrijf, dat een lijn motorjachten wil ontwikkelen en bouwen. Bouwnummer 1 krijgt al vorm. De ‘Quicksteel’ Vanton 45 Cabin Cruiser is een in staal gebouwd jacht, dat Vanton Yachts heeft ontwikkeld in samenwerking met Studio Delta voor de naval architecture, en met Trimm Design voor de technische uitwerking. Een vlot varende halfglijder, die boven de rompsnelheid kan varen. De romp wordt voorzien van een Hull Vane die tevens bijdraagt aan een gunstiger brandstofverbruik. Het rompconcept wordt ‘Quicksteel Dual Purpose Hull’ (DPH) genoemd. Dankzij de vaareigenschappen is het mogelijk om een voorligger vlot en veilig te passeren, en om grotere afstanden te overbruggen.
De motorisering van bouwnummer 1 bestaat uit twee Volvo Penta D3 diesels van 220 pk. Op de fundatie past tevens een D4, maar de klant kan ook voor andere motorenmerken kiezen, evenals voor een hybride configuratie.

De Vanton 45 meet 13,30 x 4,10 x 1,00 meter en heeft moderne lijnen meegekregen, met een terugvallende bijlboeg. Wat opvalt is het ontbreken van gangboorden naast de salon. Wie naar het voordek wil, kan dat doen via pantograaf-deuren aan weerszijden van de stuurstand. Het benutten van de gangboorden voor de salon betekent een beduidende ruimtewinst aldaar, terwijl dakramen het ruimtelijk effect binnen versterken. De grote raampartijen in de salon zorgen voor zicht rondom. Het ontwerp vloeit voort uit de achtergrond van Van Rutten als architect; hij weet om te gaan met beperkte ruimte, hoe je praktische efficiency bereikt en hoe esthetiek is toe te passen. Bovendien is hij ervaren watersporter, dus hij kent het varen en het boordleven vanuit de praktijk.

De accommodatie benedendeks bestaat uit een master bedroom, een tweepersoons gastenhut en toilet en douche. De kombuis zit eveneens beneden, aan stuurboord.
Met een kruiphoogte van circa 2,75 meter en een diepgang van 1 meter kan de Vanton 45 in een groot vaargebied in Europa uit de voeten. Ook buitengaatse reizen behoren tot de mogelijkheden.
Het is de bedoeling dat er een Vanton-modellenlijn ontstaat van 40 tot 50 voet.

www.vanton-yachts.com