Het casco van het elektrisch aangedreven 16,50 meter motorjacht. Foto Guy Fleury

Een en al bedrijvigheid bij Smeding Jachtservice in Dronrijp, dat wordt bestierd door de broers Geert en Hugo Smeding. Bouwnummer 172 is net opgeleverd en dat is een bijzonder motorjacht, voor een Duitse opdrachtgever. Het schip van 16,50 meter lengte, met open kuip, is in aluminium gebouwd en geheel ontworpen voor elektrische voortstuwing met pods. Het onderschip is daar op afgestemd: weinig weerstand, relatief smal, met een lange waterlijn. Door alle technische voorzieningen, waaronder een automatisch fendersysteem, een speciaal ankersysteem en pantograafdeuren, was het een bewerkelijk schip om te bouwen.
Bouwnummer 176 is ook net de deur uit; een stalen open kuip motorkruiser 13 meter in staal in opdracht van De Schiffart Yachtcharter. Het ontwerp hiervan is door Smeding Jachtservice gemaakt; jachtontwerp en engineering behoort samen met cascobouw tot de hoofdactiviteiten van het bedrijf.
Bouwnummer 173 staat op het punt om opgeleverd te worden en dat is het casco van een Bestevaer 63 motorboot, in opdracht van K&M Yachtbuilders in Makkum. Gebouwd in aluminium dat onbehandeld blijft, en alleen excentrisch wordt geschuurd. Strak bouwen is dus een eis, maar dat is de vaklui van Smeding wel toevertrouwd. Een Bestevaer 41 zeiljacht voor KMY zit in de pijplijn.
Verder zijn er op het moment diverse casco’s voor de Boarnstream in aanbouw; een Elegance 1360, een Elegance 44 AC en een Elegance 1440.
Voor Steeler Yachts gaat Smeding het casco van een trawlerjacht van 22 meter bouwen, in staal. De aluminium opbouw wordt elders vervaardigd. Deze Steeler wordt daarna gevolgd door een 24 meter trawler, die Smeding compleet bouwt, dus zowel de stalen romp, als de alu opbouw. Daarmee komt de reeks bouwnummers op 181!

www.smedingjachtservice.nl