Viega Seapress | Versneld en vereenvoudigd installatiewerk

Met Viega Seapress biedt Viega Nederland een buisleidingsysteem dat speciaal voor scheepsbouwtoepassingen werd ontwikkeld. Het systeem voldoet aan hoge materiaaleisen en kan dankzij de koude perstechniek eenvoudig, veilig en snel worden geïnstalleerd. Naast de standaardversie is ook een Seapress XL uitvoering leverbaar waardoor buisinstallaties in de maten 15 t/m 108 zijn te persen.

Viega Seapress kenmerkt zich door toepassing van de koude perstechniek. Buisleidingen worden hierbij niet door middel van lassen of groefverbinding, maar met een persfitting en persmachine met elkaar verbonden. De koude perstechniek kent een aantal belangrijke voordelen. Zo kan er met fitting en persmachine sneller worden gewerkt. In enkele stappen is de verbinding een feit: insteken, persen en klaar. Voor een verbinding is dan ook geen lasinstallatie meer nodig. Onnodig gesjouw met gasflessen en brandgevaarlijke situaties komen daarmee te vervallen. Afhankelijk van de maatvoering kan zo met Viega Seapress tussen 30 en 70 procent worden bespaard op montagetijd.

De fittingen van het Seapress-systeem bestaan uit een koper-nikkel-ijzer-legering waaraan een kleine hoeveelheid mangaan is toegevoegd. Deze legering voldoet aan de strenge eisen die aan zeewatertoepassingen worden gesteld.

Viega systeemtechniek

Viega Seapress maakt bovendien deel uit van de Viega systeemtechniek. Daarmee kan het systeem probleemloos worden gecombineerd met andere Viega systemen aan boord van schepen en offshore-installaties. Bovendien is Seapress uitgevoerd met SC-Contur. Dat betekent dat de fitting is voorzien van een klein kanaal in de zitting waar ook het afdichtelement zit. Bij het persen vervormt dit kanaal en wordt het onlosmakelijk met de buis verbonden. Het dichtelement blijft hierbij volledig intact. Het resultaat is een veiligheidsvoorziening die garandeert dat onverhoopt niet-vastgeperste fittingen zichtbaar worden. Onnodige schade wordt op deze manier voorkomen.

Erkend en goedgekeurd

Viega Seapress is erkend en goedgekeurd voor een groot aantal toepassingen: brandblusinstallaties, sprinklerinstallaties, perslucht, lens- en ballastsystemen en brandstof- en smeermiddelleidingen. Aangepast aan de brede toepassingsmogelijkheden wordt het systeem geleverd in de maten 15 t/m 108.

De Viega Seapress fittingen zijn voorzien van een EPDM-afdichtelement. Hierdoor kan het systeem over een breed temperatuurbereik van -25 °C tot en met 110 °C alsook tot een maximale druk van 16 bar worden ingezet. Tijdens de toepassing kan het dichtelement probleemloos worden vervangen door een HNBR- of FKM-dichtelement.

www.viega.nl