Vleugje Hollands glorie bij Boat Builder Awards

De betoverende ambiance van de overdekte binnenplaats van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Decor voor de Boat Builder Awards. Foto Rens Groenendijk

Door Rens Groenendijk
De overkoepelde binnenplaats van ‘s Lands Zeemagazijn van de VOC in Amsterdam, onderdeel van Het Scheepvaartmuseum, vormde vorige week het indrukwekkende decor voor de vijfde editie van de Boat Builder Awards. En zowaar was er ook een vleugje Hollands Glorie bij dit internationale prijzenfestijn. De Nederlandse jachtbouw is nog steeds veel te bescheiden om zich op dit podium naar voren te werpen, maar Royal Huisman is daar een gelukkige uitzondering op.

Het winnende team dat werkte aan een roer voor een schip van Royal Huisman. Foto Rens Groenendijk

In de categorie Collaborative Solution between a Superyacht Builder and its Supply Chain Partner, gesponsord door Lumishore, gingen Royal Huisman, dochter Rondal, Com&Sens (optical fibre sensor technologie) en Gurit (composieten) aan de haal met een award. Het gaat om de bekroning van een gezamenlijke ontwikkeling van een ‘load-sensing’ roer voor de 81 meter lange driemast schoener, het grootste aluminium zeiljacht ter wereld, die wordt gebouwd door Royal Huisman. In de komende uitgave van Jachtbouw Nederland gaan wij daar nader op in.

Rondvaartboten
Een groot deel van het gezelschap van 350 internationale gasten had zich ingescheept op rondvaartboten bij de RAI, waar de METSTRADE beurs op 19 november zijn eerste dag beleefde. De gasten werden daarmee naar Het Scheepvaartmuseum gebracht, een adembenemende locatie. Op eerdergenoemde binnenplaats kregen de aanwezigen een gelikte en vlotte awardshow voorgeschoteld, met acrobatiek en muziek. De heel smakelijke maaltijd, die was bereid door de Basement Chefs van RAI Amsterdam, werd voorafgegaan door een aperitief, met een overdaad aan hapjes. De Boat Builder Awards werden georganiseerd door het maritieme vakblad IBI en METSTRADE, met als hoofdsponsor Raymarine.

Vaan Yachts
Niet doorgedrongen tot de finale, maar toch vermeldenswaard in de categorie Environmental Initiative, is de nominatie van Vaan Yachts, die bezig is met de ontwikkeling van een bijna 13 meter lange catamaran, grotendeels gebouwd van gerecycled aluminium. In deze categorie, gesponsord door UCINA, werd Spirit Yachts winnaar vanwege milieu-inspanningen bij de bouw van het superjacht Spirit 111.
In de categorie Retail Marketing Initiative, gesponsord door Glomex, was Riva winnaar. Azimut kreeg een eervolle vermelding voor een gewaagd initiatief om het merk onder de aandacht te brengen bij het grotere Amerikaanse publiek, door een 18 meter lange Azimut S6 midden op het New Yorkse Times Square te zetten.
De categorie International Dealer or Distributor Development, gesponsord door Volvo Penta, ging de award naar Galeon, vanwege zeer gerichte regionale uitbreidingsplannen, die in 2019 tot een omzetgroei van bijna een derde leidden.
In de categorie Collaborative Solution Between a Production Boat Builder and its Supply Chain Partner, gesponsord door Ultraflex, werden Marquis Yachts en Toyota Motor Corporation winnaars. Dit vanwege het motorjacht LY 650, een synergie tussen de jachtbouwindustrie en de autobranche. Hallberg-Rassy en Lewmar kregen een eervolle vermelding voor de innovatieve cassette-style drop-in stuurinrichting die ze ontwikkelden voor de Hallberg-Rassy 340.
De award voor Innovative Onboard Design Solution, gesponsord door Fusion, ging naar Benetti voor zijn zeer geavanceerde FB272 van 100 m, die dankzij een zeer geavanceerd hybride aandrijfsysteem tot twaalf uur lang zonder motor kan varen. Al even vooruitstrevend was het gebruik van een robotfrees met acht assen, waarmee Grand Banks werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Innovation in a Production Process, gesponsord door Dometic. Ook daar was een Nederlandse nominatie: Paul Dijkstra Composites voor ‘Pre-preg manufacturing at low cost’.
In de categorie Best Apprenticeship or Training Scheme, gesponsord door Marine Resource, ging de award naar Princess Yachts vanwege zijn leercontractenregeling en leiderschapstraject waarbij nieuwe medewerkers holistisch worden getraind en worden gestimuleerd om op te klimmen in het bedrijf. Twee Rising Star-awards, gesponsord door Gurit, werden uitgereikt aan Angela Pernsteiner, de dynamische CEO van Dominator Yachts, en Kyle Davison, die in tien jaar opklom tot Supply, Planning & Production Director van Riviera Australia.
De avond werd afgesloten door de toekenning van de Lifetime Achievement-award, gesponsord door Side-Power, aan Robert T. Healey, sr. en William J. Healey, voor het uitbouwen van Viking Yachts tot ’s werelds grootste producent van jachten voor de sportvisserij en motorjachten. Daarnaast leverden ze een aanzienlijk en onbaatzuchtige bijdrage aan de jachtbouwsector in het algemeen, meende de jury. De award, gesponsord door Side-Power, werd in ontvangst genomen door Bobs zoon, Robert Healey jr., Executive Co-Chairman van de Viking-Groep.

Bekroning

Ed Slack, redacteur bij IBI en juryvoorzitter voor de Boat Builder Awards: “De Boat Builder Awards zijn een bekroning op het werk van de mensen en bedrijven die de boten bouwen die onze sector vooruit helpen. Daarnaast zijn ze een erkenning voor het waardevolle werk van de bedrijven die essentiële uitrustingen en diensten leveren.”