15.2m (50ft) Puffin

VMG Yachtbuilders in Enkhuizen heeft na een bouwperiode van precies een jaar de Puffin 50 Jaleo opgeleverd.
De eigenaar zeilt het schip de komende tijd richting de komende thuishaven Palma de Mallorca. De Jaleo kwam tot stand dankzij een hechte samenwerking tussen de eigenaar, ontwerpbureau Olivier van Meer en de werf.
Het schip is dan ook maatwerk, geheel afgestemd op de wensen van de klant. Ontwerper Van Meer: “We hebben voor de bouw alle wensen en eisen geïnventariseerd en verwerkt in het ontwerp- en constructiewerk. Het ontwerp is verbeterd tot een 2.0 versie van de Puffin.”
Van Meer ontwierp de Puffin in de jaren negentig en in bijna een kwart eeuw zijn er zo’n vijftig van gebouwd, aanvankelijk in staal, maar later ook in aluminium en composiet. Twee jaar geleden liep een nieuwe Puffin 37 van stapel bij VMG.
Eerder meldde Van Meer in het blad Jachtbouw Nederland daarover: “Er bleef vraag naar de Puffin en daarom heb ik besloten het ontwerp tegen het licht te houden en waar mogelijk aan te passen tot een eigentijds schip. Nieuwe lijnenplannen getekend en nieuwe materialen toegepast, waardoor een slanker, vlotter schip is ontstaan dat wel 20 procent lichter is geworden. De kuip is ruimer geworden en constructies zijn eenvoudiger; minder randjes en uitstulpingen, alles is strakker. Wel met behoud van de ‘ziel’ van het Puffin ontwerp, de klassieke lijn blijft bestaan.”
Nu heeft hij dus de Puffin 50 onder handen genomen.
www.vmgyachtbuilders.nlwww.oliviervanmeer.com

Technische gegevens Puffin 50
LOA 16.80 m. LWL 14.30 m. Lengte romp 14.95 m. Breedte 4.95 m. Diepgang: 1.68/3.46 m. Doorvaarthoogte 23.98 m. Waterverplaatsing 34 ton. Ballast 8 ton. Aandewinds zeiloppervlak 172 m2. Voortstuwing Volvo Penta D3 diesel, 150 pk. Brandstoftank 600 liter. Water 600 liter. Vuilwater 2 x 50 liter.