Wajer 38 kan een beetje vliegen

Wajer 38 with Foil Assist

Foils zijn trendy. Van surfboard tot America’s Cup, de onderwatervleugel is prominent aanwezig. Wajer Yachts schakelde Van Oossanen Navel Architects in om de Wajer 38 en 38 S te upgraden met de ‘Foil Assist’ van roestvast staal, die midscheeps onder de romp wordt  geplaatst. De boot krijgt daardoor een lift tot net boven de golven, wat een bijzonder rustig vaarbeeld geeft.

Meegenomen is dat bovendien het brandstofverbruik daalt met 10 tot 20 procent en de maximumsnelheid met 3 tot 6 procent toeneemt. Van Oossanen is al sinds 2003 bezig met de ontwikkeling van de Foil Assist. De toepassing bij Wajer bevindt zich nog in een testfase. Er is reeds patent op het systeem aangevraagd.
De Foil Assist is ontwikkeld om weerstand te bieden bij het nemen van scherpe bochten en om de pieken van de golven te dempen. Doordat de onderwatervleugel het gewicht gedeeltelijk draagt, in plaats van geheel op de waterlijn van de romp, wordt het effect van de golven op de boot minder hevig. En omdat de boot niet helemaal uit het water omhoogkomt, blijft het vaargedrag van de planerende boot normaal en voorspelbaar. Bovendien zijn de gewichtsvoorwaarden niet zo stringent als voor een volledig hydrofoilende boot.

Facelift
De Wajer 38 en 38 S hebben voorts een facelift ondergaan, wat resulteert in strakkere lijnen in de spiegel, de carbon raamlijsten en zwart gepoedercoate luchtroosters. Ook zijn de nieuwe modellen voorzien van in-huis ontworpen kuipstoelen met speciale vering en veel nieuw materiaalgebruik zoals carbon en een composiet dek. De meeste verbeteringen zijn een direct gevolg van huidige klantervaringen, zoals de meer uitgesproken stootranden, geïntegreerde opslag van een Seabob in de spiegel van de boot, een geïntegreerd zwemplateau met weggewerkte zwemladder, comfortabelere loungekussens en een Garmin touchscreen voor de besturing.
“We ontwikkelen continu nieuwe technologieën om onze vloot te verbeteren”, aldus Dries Wajer, directeur van Wajer Yachts. “Naast de esthetische, materialen en praktische upgrade, wilden we echt een stap zetten in het verbeteren van de performance van onze 38-modellen. Met het installeren van de Foil Assist is ons dat gelukt”.

www.wajer.com