Watersportsector profiteert van mooie zomerweer

‘Bootjes zijn niet aan te slepen’, stelt HISWA Vereniging, ‘iedereen wil het water op.’ Het aanhoudende fraaie zomerweer geeft veel drukte op het water. Het watersportseizoen draait op de toppen van zijn capaciteit. Boten zijn nauwelijks nog te huur, jachthavens krijgen meer passanten dan ooit en veel zeilscholen verwelkomen nieuwe cursisten. Brancheorganisatie HISWA Vereniging merkt dat de grote vraag tot veel positiviteit onder aangesloten leden leidt, zo blijkt een steekproef.

Bij watersportschool Frissen in Roermond is de stemming heel positief. Eigenaar Erik Frissen wijst op de 40 kinderen die aan de lunch zitten in zijn accommodatie. Vijf dagen lang komen ze iedere dag zeilen. “Dit is pas de eerste week van de zomervakantie. Er volgen nog zeven weken. De zeilschool zit met de huidige capaciteit helemaal vol. Ook de verhuur van boten – van Whaly’s tot luxe sloepen – loopt goed. Vanwege het mooie weer wil iedereen het water op. Momenteel zijn er zelfs te weinig boten.” Frissen is ook participant in het initiatief ‘Zeilen zonder zorgen’, waarbij abonnementhouders bij negen zeilscholen een Polyvalk of Fox kunnen gebruiken. “Een succes; het aantal zeilabonnementen neemt alleen maar toe.”

Ook bij De 1e Brabantse Zeilschool de Biesbos in Drimmelen is het druk. Ze organiseren zes weken lang zeilkampen en die zitten allemaal vol. Bijna 70 kinderen staan aan de start van het eerste zeilkamp. Ze krijgen zeilles in een kielboot, Optimist, O’pen Bic of Laser Pico. Eigenaar Althea de Jong is meer dan tevreden. “Behalve voor de zeilweken, is er ook veel animo voor privélessen voor volwassenen in de 16m2. Van vergrijzing heeft De Jong geen last. “Jongeren die hier zeillessen komen volgen, vragen we later om zeillessen te komen geven. Het bedrijf verhuurt ook motorkajuitboten, kano’s en sloepen. “Het is voor ons een superseizoen. Met het mooie weer is alles verhuurd. Ook neemt het aantal reserveringen toe.”

Op de Friese meren is het verhaal niet anders. Bauke Jonkman van Langweerder Sloep in Langweer: “Het is ongelofelijk: vanaf begin mei hebben wij al volle bak. Eerst vooral in de weekenden, maar nu de zomervakantie is begonnen, gaat de bootverhuur doordeweeks ook goed lopen. Een betere reclame dan goede weersvoorspellingen kunnen we niet hebben.”