WhisperPower | Variabele toeren generatoren

Volgend op de Piccolo 4 kVA Genverter variabele toeren generator introduceert WhisperPower een complete Piccolo range met modellen tot 12 kVA uitgevoerd met super geluiddempende polyester geluidkappen.

Sinds de introductie van de Piccolo 4 kVA in 2015 zijn er meer dan 1000 units verkocht.
Door de combinatie van de compacte afmetingen, het lage geluidsniveau, het hoge (piek) vermogen (met één Piccolo kun je twee airco’s opstarten), de geringe afmetingen, het lage gewicht met daarbij een aantrekkelijke prijs is de introductie een doorslaand succes geworden. De belangrijkste markt bestaat uit nieuw gebouwde en gebruikte motor- en zeiljachten tussen de 28 en 40 voet die met de installatie van een Piccolo 4 kVA volledig onafhankelijk worden van walstroom.

Johannes Doornbosch, International Sales Manager bij WhisperPower vertelt: “Na Duitsland, Nederland, Spanje en Polen is het afzetgebied voor de Piccolo verder uitgebreid naar Scandinavië, het Middellandse Zee gebied, de Pacific en het Midden Oosten. Ook in Amerika en Japan begint WhisperPower met de Piccolo voet aan de grond te krijgen. De units zijn namelijk eenvoudig om te schakelen van 230 V / 50 Hz naar 120 V / 60 Hz. Wat dit product uniek maakt.”

De verdere ontwikkeling van een complete range met Genverter modellen van 8, 10 en 12 kVA als vervolgmodellen op de populaire 4 kVA versie is een antwoord op de vraag van werven en installateurs naar variabele toeren generatoren met dezelfde eigenschappen als de Piccolo 4 kVA. Deze worden ingezet voor jachten tot 20 meter om als nachtgenerator of hoofdgenerator dienst te doen, en voldoen aan de laatste emissie-eisen Tier 4 en EPA (USA norm). Doordat de polyester geluidskap makkelijk is weg te nemen is service eenvoudig uit te voeren. Een fraai en toegankelijk 5” of 7” TOUCH screen paneel maakt de bediening en monitoring eenvoudig; het systeem kan zelfs op afstand uitgelezen worden.

“Wij hebben naar volle tevredenheid een aantal Piccolo 4 kVA Genverters geïnstalleerd in onze Super Lauwersmeer motorjachten en in de extra luxe Super Lauwersmeer Discovery range een aantal zwaardere modellen uit de Genverter generator serie. Deze WhisperPower Piccolo 8 en 10 serie generatoren zijn nog stiller dan de bestaande versies in de metalen behuizing. Door de compacte afmetingen is deze serie ook toepasbaar in Super Lauwersmeer modellen waarbij de inbouwruimte meer beperkt is en welke zijn uitgerust met meer (huishoudelijke) apparatuur, navigatieapparatuur en airconditioning en dus een grotere vermogensbehoefte hebben. Met trots kunnen wij melden dat wij de allereerste Piccolo 10 kVA volgende maand gaan installeren in een Super Lauwersmeer Discovery 45 AC.” Aldus Bastiaan Jousma van Frisian Motor Boats, bouwer van de Super Lauwersmeer motorjachten. 

Techniek
Het door WhisperPower ontwikkelde Genverter principe bestaat uit een diesel generator die onafhankelijk van de toeren van de motor een exacte 230 V spanning en 50 Hz frequentie levert. Dit wordt mogelijk gemaakt door permanent magneet dynamo techniek die ook bij windmolens wordt toegepast. Een zgn. PMG inverter zorgt ervoor dat de opgewekte stroom omgezet wordt in een pure sinus. Het toerenbereik gaat van 2000 tot 2800 t/min, ideaal voor de toegepaste dieselmotoren. Door de toegepaste techniek zijn de Genverter generatoren 30-50% kleiner en lichter dan traditionele generatoren. Het toerental wordt afgestemd op het gevraagde vermogen waardoor de dieselmotor optimaal functioneert, brandstofverbruik, geluid en trillingen worden beperkt en de levensduur van de unit wordt verlengd.

AC en DC Concept
“Wij leveren de Piccolo modellen zowel voor 230 V / 50 Hz toepassingen als DC uitvoeringen waarbij de Piccolo onderdeel wordt van een compleet WhisperPower hybride energiesysteem waarin een serviceaccu als energiereservoir dient. Deze accu wordt geladen door de DC Piccolo. De op de accu aangesloten high power WhisperPower omvormers van 4, 7, 14 of meer kVA leveren constant 230 V / 50 Hz. Over het algemeen volstaat in dit soort installaties de toepassing van een kleine dieselmotor afgesteld op lage toeren waardoor het diesel geluid nauwelijks waarneembaar is. De DC Piccolo houdt de accu’s automatisch op peil en springt bij als de verbruikers het energiereservoir hebben gebruikt. Met dit systeem blijft het aantal draaiuren van de generator tot een minimum beperkt, waardoor er minder diesel verbruikt wordt, er minder onderhoud is en er veel minder uitstoot is. De toepassing van de ouderwetse, grote diesel generatoren die lang staan te draaien met vaak weinig belasting is op z’n retour”, vertelt Roel ter Heide, eigenaar en CEO van WhisperPower.

www.whisperpower.com