WhisperPower | Veilige Lithium Ion accu vervangt loodzuuraccu

De Ion Power Basic is volgens WhisperPower een perfect duurzaam alternatief voor de conventionele loodzuuraccu

Met de introductie van de Ion Power Basic, een veilige Lithium Ion accu, samengesteld op basis van Lithium, IJzer en Fosfaat cellen (LiFePO4), is er volgens WhisperPower een nieuw tijdperk aangebroken. De Ion Power Basic is een perfect duurzaam alternatief voor de conventionele loodzuuraccu.

Mede dankzij de auto-industrie en de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden heeft de accu-industrie een hoge vlucht genomen. Met name de Lithium Ion technologie is sterk doorontwikkeld. De grote voordelen van de Lithium Ion accu zijn de lange levensduur en het ontbreken van een geheugen-effect. Tot op heden werd de Lithium Ion accu, met in de meeste gevallen een chemische samenstelling van Lithium-Cobalt-oxide, in verband met de gevoeligheid voor oververhitting en zelfontbranding niet gebruikt voor zwaardere toepassingen.

Compensatie hoge prijs
Eind jaren negentig is er een nieuwe, veiligere Lithium chemie ontwikkeld op basis van Lithium, IJzer en Fosfaat (LiFePO4) die nu, 20 jaar later, zover is geoptimaliseerd dat de Lithium Ion accu een zeer interessante vervanger is geworden voor de loodzuuraccu. De hogere initiële investering wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele voordelen van de Lithium Ion accu in vergelijking tot de loodzuuraccu. Zo is de levensduur 3 x langer, is de accu 50% lichter en compacter, kan er 100% i.p.v. 30 tot 50% van de accucapaciteit benut worden, is het capaciteitsverlies in koude omgevingen minimaal, is de accu eenvoudig in elke positie en ruimte te plaatsen en kan de accu met behulp van het geïntegreerde Battery Management System (BMS) extreem snel en efficiënt worden geladen. Daarbij is de uitgangsspanning constant en stabiel en het piekvermogen hoog ook als de accu deels of bijna geheel ontladen is (vlakke laad- ontlaadcurve). Andere eigenschappen zijn dat de accu onderhoudsvrij is en niet continu aan een (druppel)lader aangesloten hoeft te worden als de accu tijdelijk niet gebruikt wordt.

Celbalancering
BMS, ofwel celbalancering, dat ervoor zorgt dat de cellen onderling in de accu de juiste spanning krijgen, is geïntegreerd in de accu. De verbruikers en het laadsysteem kunnen direct aan de polen aangesloten worden. Wenselijk is wel om een afschakelrelais te plaatsen tussen de accu en de verbruikers om te diepe ontlading te voorkomen. Een bi-stabiel relais wordt als optie aangeboden evenals een laadsysteem. Dat kan zijn een WhisperPower acculader, een WhisperSolar paneel of een dynamo. De Ion Power Basic kan het beste geladen worden met een constante spanning tot 100% volledige lading. Ook een energiemonitor, de WBM, is als optie leverbaar.

Elektrisch varen
“De Lithium Ion accu heeft de toekomst. De markt voor dit type accu is groot en divers en het aantal toepassingsmogelijkheden legio. Dat gaat van elektrische heftrucks en golfkarretjes tot grote schaarliften en hefplatforms. De camperwereld wacht al jaren op een duurzame, compacte en lichtgewicht energieoplossing. Ook voor elektrisch varen zijn de WhisperPower Lithium accu’s ideaal. De ION Power Basic is een toevoeging op het bestaande programma van industriële Ion Power accu’s van 90 en 160 Ah waarmee grotere systemen opgebouwd kunnen worden tot wel 100 kWh. Wij zullen het programma de komende jaren verder uitbreiden om grotere energieopslagcapaciteiten te kunnen realiseren”, zegt Roel ter Heide, eigenaar van WhisperPower.

www.whisperpower.com