Winnaars Boot van het Jaar

De HISWA te water in Lelystad is dan wel afgeblazen in verband met corona, de Boot van het Jaar-verkiezing heeft in een nieuwe opzet wel doorgang gevonden. Afgelopen week werden vier juryprijzen en een publiekprijs uitgereikt.

De Steeler Bronson 50 kreeg de Innovatieprijs.

 

De Boot van het Jaar Innovatieprijs werd gewonnen door de Steeler Bronson 50 van Steeler Yachts uit Steenwijk. Deze prijs is bedoeld voor nieuwe boten, waarbij innovatie een essentieel onderdeel uitmaakt van het concept. De Bronson heeft een open verbinding tussen twee leefruimten, met een glazen plafond en de bimini die niet alleen tegen de zon beschermt, maar door de kantelfunctie ook tegen de wind.

Evert Stel met zijn vrouw Inge de Graaf aan dek van de nieuwe Vaarwens boot.

De Boot van het Jaar Oeuvreprijs ging naar Evert Stel, die zich langere tijd op bijzondere wijze voor de Nederlandse watersport verdienstelijk heeft gemaakt. Stel kreeg de prijs voor zijn werk als bootbouwer en jachtontwerper, maar ook als initiatiefnemer en drijvende kracht achter de Stichting Vaarwens, die vaartochten voor mensen in hun allerlaatste levensfase organiseert.

 

Het team van Natural Yachts uit Heeg.

Natural Yachts uit Heeg kreeg de Boot van het Jaar Start-up prijs. Deze prijs is voor een Nederlands watersportbedrijf, niet ouder dan vijf jaar, dat met een nieuwe formule of in nieuwe doelgroepen met innovatieve producten aantoonbaar succesvol is. Natural Yachts is een jong familiebedrijf dat zich richt op duurzaam varen. In het ‘experience center’ kunnen consumenten kennis maken met de verschillende vormen van elektrisch varen en dankzij de verhuur kunnen ze de jachten gedurende een langere tijd ervaren.

Het team van watersportbedrijf SloepNed uit Balk.

SloepNed Watersport uit Balk werd de winnaar van de Boot van het Jaar Lokale Held Prijs. Dit is een prijs voor een bedrijf, dat is gespecialiseerd in één segment, georiënteerd op de Nederlandse markt, lokaal bekend, maar dat nationale belangstelling verdient. Bijzonder is volgens de jury de verrassende marktcommunicatie van SloepNed, met op YouTube een laagdrempelig informatiekanaal, dat educatief en authentiek op een duidelijke manier vooral nieuwe watersporters informeert over zaken rond het varen en hun boot.

De tender 680 van Cooper, publiekslieveling.

Bij de keuze van de Boot van het Jaar Publiekslieveling had de jury van twaalf watersportdeskundigen geen stem, maar het publiek. De boot moest na 1 oktober 2019 zijn gelanceerd, beschikbaar op de Nederlandse markt en in zijn soort goedkoper dan de concurrentie. Volgens duizenden online stemmers voldeed de tender Cooper 680 het best aan deze omschrijving.

Jury
De jury: Arjen Rahusen (HISWA te water/HMM Exhibitions, voorzitter), André Kuijt (AK Maritiem), Epco Ongering (Botentekoop), Valérie Sambrink Sanderink (YachtFocus), Eric van Staten (Watersport-TV), Yvonne Zwaan (Motorboot), Alfred Boer (Varen, Nautique), Paul Van den Keybus (Varen), Inge Pont (Daemes & Heeren), Peter Bosgraaf (jachtarchitect), Alex Hoeve (HISWA te water/HMM Exhibitions, secretaris).
De Boot van het Jaar-verkiezing is een initiatief van de HISWA te water-organisatie, HMM Exhibitions. Dit jaar kwam de jury alleen online bijeen. De volgende editie van de watersportbeurs is gepland van 1 tot en met 5 september 2021 in de Bataviahaven Lelystad. Tot eind oktober is de virtuele HISWA te water nog te bezoeken.

www.hiswatewater.nl