De bemanning is aangetreden aan dek bij de oplevering van de Game Changer door Damen Shipyard. Foto Tom van Oossanen

Damen Shipyard bouwde in 2017 een yacht support vessel 6911 op voorraad van 69,15 meter lang. In dat jaar werd het schip op de Monaco Yacht Show gepresenteerd en kort daarna verkocht. De eigenaar wilde de Game Changer echter ingrijpend aanpassen. En dus werd het schip naar Gorinchem gevaren, waar in acht maanden tijd tal van modificaties werden uitgevoerd. De Game Changer is nu opgeleverd als expeditiejacht, uitgerust voor oceaanonderzoek, het documenteren van de biodiversiteit van de oceanen en luxe duikexpedities.

Er werden onder meer nieuwe verblijven voor de 22-koppige bemanning en 12 gasten gemaakt en een geavanceerd duikcentrum. Het schip is gecertificeerd voor operaties in de poolgebieden, in lijn met de IMO Polar Code.
U-Boat Worx uit Breda leverde een custom-built C-Researcher onderzeebootje dat kan duiken tot 1100 meter diepte. Een Falcon onderwaterrobot van Saab Seaeye die tot 1100 meter kan gaan, completeert de uitrusting. Voorts is het helikopterdek volledig gecertificeerd en bevindt zich onderdeks een heli-hangar voor een Airbus H130 T2 helikopter, die is uitgerust met een Shotover 8k camerasysteem.
Aan boord is plaats voor grote hoeveelheden voedsel en brandstof, bagage en reserveonderdelen, waardoor de Game Changer lange tijd in afgelegen gebieden kan varen.
Met vier MTU 16V 4000 M63L diesels kan het schip een topsnelheid van 21 knopen behalen; de kruissnelheid is 16 knopen/actieradius 4500 mijl.

www.yacht-support.nl

Aan dek van de Game Changer staat een 12-tons dekkraan en is ruim plaats voor boten die gebruikt worden bij expedities. Links ligt een duikbootje van U-Boat Worx. Foto Tom van Oossanen
Het duikcentrum aan boord van de Game Changer. Foto Tom van Oossanen.
De Game Changer heeft onder het helikopterdek een hangar voor het toestel. Foto Tom van Oossanen
De Game Changer heeft een eigen helikopter aan boord, een Airbus H130 T2. Foto Tom van Oossanen