Artist's impression van de Jade

Op de scheepswerf van Heesen Yachts in Oss is alweer het derde jacht in de nieuwe klasse van 50-meter halfglijders in aanbouw. Het eerste laswerk aan de kiel van de YN 20350, codenaam Jade, is uitgevoerd in aanwezigheid van de inspecteur van het American Bureau of Shipping.

De Jade wordt aangedreven door twee geavanceerde MTU 16V 4000 M65L (IMO Tier III) motoren. Die zorgen voor een topsnelheid van meer dan 23 knopen en een transoceanisch bereik van 3.100 mijl bij 11 knopen. Deze snelheid is te danken aan de efficiënte scheepsarchitectuur. Het aluminium rompontwerp is dusdanig geoptimaliseerd, dat het een efficiëntiewinst van 12 procent produceert door het stroomlijnen van het onderwaterschip, het minimaliseren van de spiegeldiepte. Met schroeftunnels krijgen de schroeven een verhoogde positie, waardoor de totale diepgang vermindert tot slechts 2,15 meter.

“Deze combinatie van snelheid en geringe diepgang maakt het ontwerp ideaal voor cruises in ondiepe kustwateren zoals de Bahama’s, maar ook in het kristalheldere water van de Middellandse Zee,” aldus Heesen’s CCO, Friso Visser. Een paar interceptors garanderen de dynamische trim bij hoge snelheden. Volgens Heesen is hun 50-meter snelvarende klasse de eerste in zijn soort onder de 500 GT, die voldoet aan de IMO Tier-III regelgeving.

Omega Architects is verantwoordelijk voor het exterieurdesign met duidelijke kenmerken, zoals de manier waarop het optische en werkelijke zwaartepunt elkaar overlappen. Een ander belangrijk kenmerk is de subtiele omgekeerde zeeg bij de boeg, die zowel het zicht vanaf de brug verbetert als het slanke profiel van het jacht accentueert. Dankzij het verhoogde zonneterras op het achterdek van het hoofddek, beschikt de Jade over een beach club op volle hoogte.

Twaalf gasten kunnen worden ondergebracht in vijf kajuiten, met de master suite op het hoofddek voorin en twee twins en twee doubles op het benedendek. De Italiaanse ontwerper Cristiano Gatto is verantwoordelijk voor het interieurdesign. De architecturale elementen zijn zo ontworpen dat de nieuwe eigenaars een inspirerende omgeving wordt geboden, die ze kunnen personaliseren naar hun smaak en levensstijl.

Project Jade zal in het voorjaar van 2024 worden geleverd.

www.heesenyachts.com