Zestig jaar Ty-Rap: 28 miljard kabelbinders

In 1958 werd de Ty-Rap® kabelbinder uitgevonden om kabels in vliegtuigen te bundelen. Sindsdien zijn de binders zo ver als Mars gevlogen. Ook in de technische installaties van jachten zijn kabelbinders veelgebruikt. De merknaam is een soortnaam geworden, in alle mogelijke spellingsvarianten, maar er is slechts één originele Ty-Rap, een naam die een samentrekking in het Engels is van ‘trek vast’ en ‘pak in’.

ABB is er redelijk zeker van dat het bedrijf dit jaar de 28 miljardste Ty-Rap kabelbinder zal produceren, alleen is niet precies bekend wanneer. Dit feit markeert de zestigste verjaardag van een simpel product dat bijna ongemerkt een essentieel onderdeel van de moderne wereld is geworden.
De Amerikaanse ingenieur Maurus C. Logan van Thomas & Betts (sinds 2012 onderdeel van ABB group) patenteerde in 1958 de Ty-Rap kabelbinder. Hij zag twee jaar eerder dat werknemers in een Boeing vliegtuigfabriek omslachtig duizenden meters elektrische kabels vastknoopten met gewaxte katoendraad, waardoor hun vingers kapotgingen. Hij wist dat er een betere manier moest zijn, dus dook Logan het laboratorium in en kwam twee jaar later met zijn uitvinding, de Ty-Rap.
In 1965 breidde Thomas & Betts het patent uit om het karakteristieke Grip of Steel® roestvrijstalen lipje in de Original Oval™ kop op te nemen. Zo ontstond het karakteristieke geribbelde en gestippelde lichaam van de binder en de lichte hoek die hij maakt aan het uiteinde, het afgeronde bandprofiel en de antislip-grip aan de staart. Deze standaard eigenschappen van de Ty-Rap hebben bewezen dat het mogelijk is om kabelbundels op excellente en betrouwbare wijze bij elkaar te houden. En de innovaties zijn sindsdien onverminderd doorgegaan.

Uiteenlopende toepassingen
Vandaag de dag zijn er Ty-Rap kabelbinders beschikbaar in warmtebestendige varianten, bestand tegen UV-stralen, agressieve chemicaliën en extreme hitte/koude. Er is een versie ontwikkeld om de straling en het vacuüm van de ruimte te weerstaan. Er is een geïmpregneerde Ty-Rap die eenvoudig detecteerbaar is als hij onverhoopt in een voedselproductielijn valt. En er is een verscheidenheid aan verwante Ty-Fast® kabelbinders ontwikkeld om microben op hun oppervlak te doden.
Ty-Rap kabelbinders zijn verkrijgbaar in lengtes van 10 cm tot 107 cm. Ze worden door ABB geleverd in twaalf varianten en hebben verschillende zusterproductlijnen, zoals 100% nylon Ty-Fast, 100% metalen Ty-Met™ en de handige Twist Tail®, met afbreekbaar uiteinde. Ty-Rap kabelbinders worden geproduceerd in de VS, Japan en Hongarije.

Continue innovatie
Dit jaar, op de zestigste verjaardag, wordt een Ty-Rap kabelbinder geïntroduceerd, die veel beter detecteerbaar is vergeleken met vergelijkbare kabelbinders op de markt. Ook worden kabelbinders aan het assortiment toegevoegd die van kleur veranderen door hitte.
“Indien de reputatie van de afgelopen 60 jaar een indicatie is, gaan de innovaties naar alle waarschijnlijkheid zonder onderbreking door”, aldus Andrew Battermann, mondiale productmanager bevestigingssystemen van ABB. “Eén simpel feit was van het begin af aan duidelijk: als het werkelijk om prestaties gaat, zijn er Ty-Rap kabelbinders om de klus te klaren.“

Asea Brown Boveri (ABB) is een Zweeds-Zwitserse beursgenoteerde multinational die wereldwijd in meer dan 100 landen actief is in energie en automatisering. Er werken circa 136.000 mensen.

www.abb.com